Jak Przygotować Matchę?
Szukasz doskonałego przepisu na Matcha? Wypróbuj te 3 najpopularniejsze metody przygotowywania matchy i wybierz swoją ulubioną opcję.
Matcha Tea Ceremony
Możesz przygotować matchę na wiele sposobów. Tradycyjne metody przygotowywania herbaty matcha to Usucha, czyli "cienka herbata", i Koicha, czyli "gęsta herbata".Oba pochodzą z japońskiego ceremonialnego przygotowania herbaty, znanego jako Chanoyu.
Matcha Tea Ceremony
Możesz przygotować matchę na wiele sposobów. Tradycyjne metody przygotowywania herbaty matcha to Usucha, czyli "cienka herbata", i Koicha, czyli "gęsta herbata".Oba pochodzą z japońskiego ceremonialnego przygotowania herbaty, znanego jako Chanoyu.
USUCHA
Put 1-2 grams of Matcha into cup
Pour 70 ml of water (70°C)
Whisk until the Matcha is frothy
KOICHA
Koicha to dosłownie "gęsta herbata" i ma syropową konsystencję. Do przygotowania Koicha można użyć tylko wysokiej jakości matcha, takiej jak nasza Ceremonial Grade z pierwszego zbioru. Możesz ją zdobyć tutaj.
Put 4 grams of Matcha into cup
(4x scoop on Chashaku)
Pour 50 ml of water (70°C)
Whisk until all lumps have dissolved and the tea turned into a paste
Matcha Latte
SKŁADNIKI
- 2 gramy Matchy
- 80-100ml wody
- Mleko - rodzja według własnego wyboru
- Kostki Lodu (jeśli chcesz Matcha Latte na zimno)
INSTRUKCJE
- Wymieszaj Matcha z wodą aż proszek całkowicie się rozpuści i odstaw na bok.
- Napełnij szklankę mlekiem, aby szklanka była wypełniona do około 3/4 jej wysokości.
- Wlej gotową dawkę matcha do szklanki i wymieszaj. GOTOWE! Preferujesz schłodzoną matchę? Wystarczy dodać kostki lodu.